Pełną Piersią

Pełną Piersią

Dlaczego płatki owsiane?

środa, 10 września 2014

Płatki owsiane kojarzą nam się z nieatrakcyjną papką pozbawioną smaku. Nic bardziej mylnego, bo płatki mogą być przygotowane na setki sposobów: na ciepło i na zimno, na słodko i na słono, z owocami i z warzywami... Mogą być pyszne, a są też bardzo zdrowe!

Płatki owsiane to idealny wybór na śniadanie, kiedy nasz organizm potrzebuje węglowodanów. Płatki owsiane to węglowodany złożone, mają niewiele kalorii, a dają nam siłę na długie godziny, chronią nas też przed skokami cukry i napadami wilczego apetytu, dlatego osoby aktywne fizycznie i odchudzające się bardzo je lubią.Płatki owsiane są też bogate w białko, witaminy i aminokwasy. Zawarta w nich witamina B6 poprawia pamięć i koncentrację, a witamina B1 i kwas pantotenowy chronią nas przed zmęczeniem podczas wysiłku fizycznego i umysłowego. W płatkach owsianych znajdziemy też magnez, wapń i cynk, a także najzdrowszy błonnik rozpuszczalny (beta-glukany), więc są bardzo zdrowe dla naszego układu trawiennego.
Płatki są też źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, dbają o nasze zdrowie i urodę.

Nie tylko Ci, którzy uprawiają sport lub są na diecie cenią sobie dania z płatków. Wiele mam (w tym ja) dostrzega pozytywny wpływ płatków owsianych na laktację. Płatki mogą stymulować produkcję pokarmu, jednak nie ma na to żadnych dowodów naukowych. Nawet jeśli płatki nie rozbudzą Twojej laktacji, możesz być pewna, że kiedy je jesz, serwujesz sobie bardzo zdrowy, pożywny posiłek.

Na blogu znajdziecie przepisy na ciasteczka, batoniki, owsianki, owsiane racuchy i koktajle. Płatki owsiane można jeść na tysiąc pysznych sposobów, a przy tym mieć dużo energii, czuć się świetnie i zdrowo chudnąć! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz