Pierwsze laktacyjne ciasteczka wyszły super, więc na Tydzień Promocji Karmienia Piersią zrobiłam podwójną porcję. Co powiecie na smak bananowy i krówkowy?
Najpierw robimy podstawowe ciasto, jak w poprzednim przepisie (możecie zrezygnować z części oleju, bo nasze dodatki są dosyć "mokre"):
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki cukru (biały lub brązowy jak kto lubi)
- 1,5 szklanki płatków owsianych ekologicznych lub górskich
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 (lub troszkę mniej) szklanki oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wszystkie składniki wsypujemy/wlewamy do miski i dokładnie mieszamy. Dzielimy masę na dwie porcje i przygotowujemy dodatki
Muffiny bananowe:
- dodajemy do ciasta kilka kropel aromatu waniliowego
- 1 dużego banana rozgniatamy widelcem lub blendujemy
Mieszamy banana z ciastem, można dorzucić ulubione dodatki
Ciasteczka krówkowe:
- dodajemy do ciasta łyżkę siemienia lnianego
- ok. 10 cukierków krówek drobno posiekanych
Dokładnie mieszamy ciasto i dodatki.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni, pieczemy w foremkach na babeczki przez 15 - 20 minut.
Są pyszne i na ciepło i na zimno, smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz