Pełną Piersią

Pełną Piersią

Domowe batoniki musli z żurawiną

środa, 10 września 2014

Batoniki musli są przepyszne, ale te sklepowe są oczywiście naładowane chemią. W domu możemy przygotować równie smaczne i o wiele zdrowsze batoniki, to wcale nie takie trudne. Tradycyjnie batoniki się wypieka, ale bardzo łatwo je spalić (co ja oczywiście zrobiłam), dlatego proponuję Wam wersję bez pieczenia. Pamiętajcie, by były dosyć grube i odleżały (zazwyczaj ok. 1 godziny), bo inaczej szybko się połamią.
Batoniki z płatków owsianych to super przekąska z dawką błonnika, siemię lniane to dodatek wspomagający laktację, a suszona żurawina, oprócz tego, że jest pyszna, pomoże przyszłym mamom z nieprzyjemnymi dolegliwościami...

Czego potrzebujemy?
- 1,5 szklanki płatków owsianych (jak zwykle eko lub górskie!)
- 1/2 szklanki płatków pszennych
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 2 łyżki posiekanej suszonej żurawiny
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- 2 łyżki posiekanych orzechów nerkowca
- 1 łyżeczka cynamonu

Płatki wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię i chwilę prażymy, aż się lekko zrumienią, przesypujemy do miseczki. Dodajemy bakalie, dolewamy roztopione masło i dokładnie mieszamy. Miód lekko podgrzewamy i dodajemy do masy, mieszamy i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozkładamy masę na równomierną warstwę grubości ok. 1,5 cm. Czekamy aż masa ostygnie i stwardnieje i kroimy na podłużne batoniki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz